Projekt för Tillämpad matematik och statistik för IT-forensik

Inspelning av projektgenomgången vid ett tidigare tillfälle

Listan med projektgrupper finns här!

Projektredovisningar ht 2022
Om redovisningarna blir on-line kommer det så småningom finnas en länk
till dem här. On-line förutsätter att alla godkänt att medverka via publicerad
video. Annars sker redovisningar vid seminarium i sal och finns inte länkade
från kurshemsidan.


Här kan man ladda ned projektuppslag, projektmall hitta diverse matnyttig information om statisikprojektet i kursen. Förutom att skriva godkänt på tentan måste även projektet vara godkända för att man ska kunna få godkänt på kursen. I slutet av kursen har laddar alla grupper upp presentationer av resultaten från sina respektive projekt.


Projektarbetet
Statistisk analys
Kortfattad projektbeskrivning
I projektet ska varje grupp demonstrera att de kan använda deskriptiva statistiska metoder (minst 3 av måtten medelvärde, median, typvärde, standardavvikelse, variationsvidd, kvartiler, stapel-/cirkeldiagram, histogram, korrelationsskattning beroende på vilka som är lämpliga) och analytiska statistiska metoder (minst 2 av metoderna regressionsanalys, konfidensintervall och/eller hypotestest av väntevärde eller andel, beroende eller fördelning). Rapporten (3-4 sidor + titelsidan) ska vara indelad i:
  • Titelsida
    Här måste projektarbetets titel, gruppens nummer och fullständiga namn på samtliga gruppdeltagare anges.
  • Inledning
    3-8 rader om vilka syften/frågeställningar som projektet har och ett par ord om hur man ska försöka angripa problemet.
  • Metod
    En koncis men precis teoretisk beskrivning av vilka metoder och modeller som används. (25-40 rader)
  • Resultat Indelat i deskriptiv del och analytisk del. Hur utfaller den statistiska bearbetningen och vilka blir resultaten? (25-40 rader)
  • Slutsats Koncist om vilka tolkningar av resultaten kan göras och vilka slutsatser kan dras. (10-20 rader)
En förutsättning för att kunna göra en statistisk underökning är givetvis att man har data (dvs någon slags observationer av måtningar, enkätsvar, experimentutfall, osv) att presentera och dra slutsatser från mha statistiska metoder. I dokumentet Projektuppslag har ni några förslag till projektområden men egentligen är det bara den egna fantasin som är begränsningen. (Och tillgången till data...)
LaTeX
För att skriva rapporten ska ni använda ordbehandlingsprogrammet LaTeX. Detta har ni tillgång till från Overleaf. Registrera ett konto (gratis) och skapa dokument. Det funkar rätt likt Google docs (fast matematiken kan bli mycket snyggare) i bemärkelsen att man kan dela författarskapet med så många man vill: klicka bara på länken "Share" uppe till höger, klicka på länken "Turn on link sharing" i dialogrutan, kopiera html-adressen till sidan som där visas och maila till övriga gruppmedlemmar. Börja med att ladda upp filerna i ProjektMall.zip och gör rapporten genom att editera filen main.tex
Boken LATEX: A Document Preparation System av Leslie Lamport är, sin ålder till trots, kanske den bästa latexhandbok som någonsin skrivits. En introduktion till LaTeX mha Overleaf finns på Learn LaTeX in 30 minutes. Det går supersnabbt att lära sig!
Examination
Projektet ska redovisas skriftligt med en rapport (enligt instruktioner ovan) och muntligt med en redovisning som får ta 2-4 (dvs minst 2 och högst 4) minuter per gruppmedlem. Alla gruppmedlemmar ska vara likvärdigt delaktiga i arbetet, även vid den muntliga redovisningen. För betyg på projektarbetet används något av uttrycken Underkänd eller Godkänd.
Sista inlämningsdatum av rapporten:
2023-12-17 (kl. 23:59)
Projektseminarium
2023-12-18
Sista dag för inlämning av ev. komplettering:
2024-01-10 (kl. 23:59).
Ny uppskjuten sista dealine: 2024-01-14 (kl. 23:59)
(OBS! Rapporter som lämnas in senare än detta datum blir underkända.)