MA2001/MA2049 Envariabelanalys lp2 ht 2024
Kursens innehåll och upplägg
Matematisk analys är beteckningen på den gren av matematiken som utgår från gränsvärdesbegreppet och i analysen arbetar man främst med begreppen kontinuerliga funktioner, derivator och integraler. Grundkunskaper i matematisk analys är nödvändiga för vidare studier i teknik och naturvetenskap. I den här kursen koncentrerar vi oss på funktioner som beror av en variabel och stora delar av innehållet kommer du att känna igen från gymnasiekurserna. Mer information om kursens innehåll och lärandemål finns i kursplanen.
Kursansvarig och examinator
- Mikael Hindgren, Tel. 035-167220, kontor F224.
- email: mikael.hindgren@hh.se
Undervisande lärare
Föreläsningar och övningar:
- Mikael Hindgren
Övningar och datorlaborationer:
- Mats Andreasson, Tel. 035-167515, kontor F219.
- email: mats.andreasson@hh.se
Kurslitteratur:
- [1] J. Månsson och P. Nordbeck,
Endimensionell analys,
Studentlitteratur (2011),
ISBN: 9789144056104. - [2]
Endimensionell analys - övningar,
Studentlitteratur (2018),
ISBN: 9789144127187.
Examinationsmoment:
Tentamen 6 hp
Endast skrivverktyg och det till tentamen medföljande formelbladet är
tillåtna hjälpmedel på tentamen. Miniräknare är inte tillåten.
För att erhålla full poäng på en uppgift krävs en fullständig lösning
där alla steg i beräkningarna måste redovisas. Endast rätt svar ger
i allmänhet noll poäng. Maximalt antal poäng på tentamen är 30 och
betygsgränserna är 15 p för 3 och godkänd, 20 p för 4 och 25 p för 5.
Följande tentamina kommer att ges under läsåret 2024-25:
- Ordinarie tentamen i v3
- 1:a omtentamen i v13
- 2:a omtentamen i v23
Projektuppgift 1.5 hp
I kursen ingår en projektuppgift som görs gruppvis (1-4 studenter) med hjälp av datorverktyget Mathematica. Uppgiften redovisas såväl muntligt som med en skriftlig rapport och bedöms med betyget Godkänd eller Underkänd. Mer information om projektuppgiften finns här. Projektuppgiften finns tillgänglig på kursens hemsida fr o m v48.
Seminarier
Varje fredag under v45-50 kommer ett nytt paket hemuppgifter att vara tillgängligt på kursplatsen i Blackboard (dvs totalt 6 uppgiftspaket under kursens gång). Uppgifterna är frivilliga, löses gruppvis och redovisas enskilt såväl muntligt som skriftligt under seminarierna veckan efter det att respektive paket blev tillgängligt.
- För deltagande i seminarierna krävs kursregistrering.
- Varje uppgiftspaket kan ge maximalt 1.25 bonuspoäng på den ordinarie tentamen i v2, 2024. Därefter är eventuella bonuspoäng förbrukade.
- För bonuspoäng på ett uppgiftspaket krävs närvaro vid hela det seminarium då uppgifterna redovisas.
- Bonuspoängen kan höja betyget på tentamen högst ett steg och högst 3 bonuspoäng kan utnyttjas för betyg 3 (Godkänt).
Betygskriterier
Bedömningsgrunderna för de olika betygsstegen anges här. Slutbetyg på kursen bestäms av tentamensresultatet inklusive eventuella bonuspoäng enligt poänggränserna under "Tentamen" och informationen under "Seminarier" ovan.SI
Supplemental Instruction (SI) utvecklades 1973 vid University of Missouri i Kansas City för att öka studentgenomströmningen i "svåra" kurser. SI har därefter fått stort genomslag och används vid många universitet och högskolor, bl.a. vid Lunds tekniska högskola. Mer info om SI hittar du här: www.si-pass.lth.se
I den här kursen erbjuds SI-handledning i mindre grupper en gång per vecka under kursens gång. SI-ledarna är programstudenter från högre årskurser.
Studieråd
På föreläsningarna behandlas de avsnitt som framgår av veckoplaneringen. Takten är hög och för att få ut maximalt av föreläsningarna är det viktigt att du förbereder dig genom att i förväg läsa igenom dessa avsnitt. För varje föreläsning finns ett antal problem som det tänkt att du skall arbeta med hemma och på övningarna. För att utnyttja övningstillfällena effektivt är det viktigt att du har förberett dig och arbetat med problemen och teorin redan innan övningstillfället så att du kan ta upp eventuella svårigheter med övningsledaren eller med dina kurskamrater.
Det är inte säkert att du hinner räkna alla problem i planeringen i takt med föreläsningarna. Planera dina studier så att du i alla fall hinner räkna några problem på varje avsnitt. Räkna så mycket du hinner men försök att hela tiden vara i takt med föreläsningarna. De problem du inte hinner med kan du istället räkna som repetition inför tentamen.
Tiden man lägger ner på sina matematikstudier är ofta helt avgörande för om man klarar kursen i fråga eller inte. Den totala schemalagda tiden per student på denna kursen är ca 80 timmar. Eftersom kursen är på 7.5 hp, vilket motsvarar en total studietid på 200 timmar, är självstudietiden beräknad till 120 timmar för den som har goda förkunskaper. Detta motsvarar drygt 2 timmar varje dag under de åtta veckor kursen går!